Schuurpapier

Schuurpapier

Schuurpapier met verschillende korrelgroottes (40, 80, 150, 240, 600) Schuurpapier (gewoonlijk gecoat schuurmiddel), ook wel schuurpapier of schuurpapier genoemd, is een hulpmiddel bij het afwerken van oppervlakken door slijpen. Schuurpapier wordt gebruikt om ruwe houten oppervlakken glad te maken of randen te breken. Het is ook geschikt voor grotere materiaalafname. Verder wordt schuurpapier niet alleen gebruikt voor hout, maar ook voor verf, metaal en natuursteen.

Schuurlinnen wordt gebruikt zoals schuurpapier, maar hier wordt een stof (voorheen linnen) gebruikt als dragermateriaal. Schuurlinnen zijn vele malen mechanisch veerkrachtiger en bereiken zo een langere levensduur. Machinaal slijpen is ook mogelijk, b.v. B. met een bandschuurmachine. Bij gebruik van rond schuurpapier worden handschuurmachines gebruikt. De vorm van het ronde schuurpapier is vooral handig gebleken bij het schuren van verf, metaal en natuursteen.

Slijpen geeft oppervlakken hun uiteindelijke vorm en fijnheid. Ook kunnen houten randen ermee gebroken worden. Net als bij zagen, raspen en vijlen wordt ook bij het slijpen materiaal verwijderd. korrel

Schuurpapier of schuurlinnen zijn verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, bijvoorbeeld op https://papierschuur.nl. Het aantal korrels, dat meestal op de achterkant staat, is gebaseerd op de eenheid mesh, het aantal mazen van een zeef per inch (25,4 mm). Hoe groter het getal, hoe fijner de korrel.

De korrelgrootte en de bijbehorende activiteit zijn afhankelijk van de betreffende toepassing (bijv. materiaal, machine, beginoppervlak, gewenst oppervlak) en ook van de gewoonten van de gebruiker. Ook zijn er sterke regionale verschillen in de verwerkingsstappen. De korrelgrootte is gedefinieerd in de normen van FEPA (Fédération Européenne des Fabricants de Produits Abrasifs, zie Mesh (unit) voor voorbeelden) en in DIN ISO 6344.

Korte geschiedenis

Isaac Fisher, Jr. uit Springfield, Vermont, kreeg op 14 juni 1834 de Amerikaanse patenten nrs. 8.246 en 8.247 voor het proces van het maken van schuurpapier dat hij illustreerde. In Duitsland begon Carl Friedrich Schröder in 1863 in Hann. Münden met de industriële productie van flexibele schuurmiddelen.

Schuurpapier
Schuiven naar boven